Image
28/4/2022

Kripto Varlık Hizmet Sağlayıcıları Hakkında MASAK Rehberi

Konu : Kripto Varlık Hizmet Sağlayıcıları Hakkında MASAK Rehberi


Kripto varlık alım satım platformları 1 Mayıs 2021 tarihinde Resmî Gazete’de yayımlanan Mali Suçları Araştırma Kurulu (“MASAK”) Yönetmeliği ile “Kripto Varlık Hizmet Sağlayıcıları” olarak tanımlanmış ve bu platformlar şüpheli işlemleri MASAK’a bildirmekle yükümlü kılınmıştır.


Geçen hafta 18 Nisan 2022 tarihinde ise MASAK tarafından kripto varlık hizmet sağlayıcıları için "Şüpheli İşlem Bildirim Rehberi" ("Rehber") yayınlanmıştır.
Söz konusu Rehber ile, kripto varlık hizmet sağlayıcıları tarafından şüpheli işlemlerin MASAK'a bildirilmesine ilişkin çeşitli konulara açıklık getirilmektedir. Bu kapsamda;
• Kripto varlık hizmet sağlayıcıların şüpheli işlem bildirimlerini “EMIS.ONLINE” isimli elektronik platform üzerinden MASAK’a iletmesi,
• Şüpheli işlemlerin salt şüphe nedeniyle ertelenmesinin mümkün olmadığı, salt şüpheden öte şüpheyi destekleyen belge veya ciddi emare bulunması,
• Kripto varlık hizmet sağlayıcıların şüpheli işlem bildiriminde yer alan eylemin MASAK tarafından ivedi olarak değerlendirilmesi gerektiği kanaati oluşmuşsa, ilgili eylemin risk durumuna göre bildirimin “Çok İvedi” veya “İvedi” kodlarından biri ile gönderilmesi gerektiği hükme bağlanmıştır.


Rehber’de ayrıca kripto varlık hizmet sağlayıcıların uygulamalarında yol gösterici olması bakımından çeşitli şüpheli işlem tipleri tanımlanmıştır. Kripto varlık hizmet sağlayıcılara ilişkin tipler ile ilgili liste ekte sunulmaktadır. Şüpheli işlem bildirimlerine ilişkin en iyi uygulama standartlarının geliştirilebilmesi bakımından söz konusu tiplerin detaylı olarak incelenmesini tavsiye ediyoruz.


Anılan düzenleme ile ilgili daha fazla bilgi almak için Hukuk Büromuzun ilgili Avukatı ile iletişim kurmanızdan memnuniyet duyarız: Özge Okat (Partner) (yookat@okatlaw.com)