Image
29/4/2022

Konu: Sermaye Piyasası Araçlarının Satışında Dövizle Ödeme Yapılması

32 sayılı Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında Karar’a (“32 Sayılı Karar”) eklenen madde 4(g) ile Türkiye'de yerleşik kişilerin kendi aralarındaki menkul alım satım sözleşmelerinde sözleşme bedeli ve sözleşmelerden kaynaklanan diğer ödeme yükümlülüklerinin döviz cinsinden veya dövize endeksli olarak kararlaştırılamayacağı hükme bağlanmış (R.G.: 13.09.2018); bu hükmün istisnalarıysa 2008-32/34 sayılı Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karara İlişkin Tebliğ’in (“Tebliğ”) 8. maddesinde düzenlenmişti (R.G.: 16.11.2018). 

Geçen hafta 19.04.2022 tarihinde ise anılan Tebliğ maddesinin 9. fıkrasına aşağıda gösterilen son cümle eklenmiştir:
“Türkiye’de yerleşik kişilerin kendi aralarında akdedecekleri; taşıt satış sözleşmeleri dışında kalan menkul satış sözleşmelerinde sözleşme bedelini ve bu sözleşmelerden kaynaklanan diğer ödeme yükümlülüklerini döviz cinsinden veya dövize endeksli olarak kararlaştırmaları mümkündür. Ancak sözleşme konusu ödeme yükümlülüklerinin Türk parası cinsinden yerine getirilmesi ve kabul edilmesi zorunludur.”  

Eklenen Tebliğ hükmü çeşitli konularda tereddütlere sebebiyet vermiş, bu kapsamda, “menkul” olarak kabul edilmesi gereken (pay veya borçlanma araçları gibi) sermaye piyasası araçlarının satışı işlemlerinde TL ödeme yükümlülüğünün uygulanıp uygulanmayacağı hususunda da soru işaretleri ortaya çıkmıştır. Tereddütleri gidermek üzere, T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı (“Bakanlık”), 21.04.2022 tarihinde bir duyuru yayınlayarak (pay, borçlanma araçları, yabancı sermaye piyasası araçları, yabancı yatırım fonu payları vb.) sermaye piyasası araçlarının döviz cinsinden oluşturulması, ihracı, alım satımı ve yapılan işlemlere ilişkin yükümlülüklerin döviz cinsinden kararlaştırılmasının Tebliğ'in madde 18/8 hükmü uyarınca mümkün olduğunu ve ilgili işlemlere ilişkin yükümlülüklerin yukarıda yer verilen değişiklik kapsamında olmadığını ifade etmiştir.

Bu kapsamda, sermaye piyasası araçlarının satışı işlemlerinde TL ödeme yükümlülüğü bulunmadığı, ödemelerin (sermaye piyasası mevzuatında aksine hüküm bulunmadığı hâllerde) döviz cinsinden yapılabileceği anlaşılmaktadır.

Anılan düzenlemeler ile ilgili daha fazla bilgi almak için Hukuk Büromuzun ilgili Avukatı ile iletişim kurmanızdan memnuniyet duyarız: Özge Okat (Partner) (yookat@okatlaw.com)