KOTEDER BAŞKANI HABERTÜRK ve BORSA GÜNDEME KONUŞTU!

Borsaya Kote Ortaklık Yöneticileri Derneği (KOTEDER) 2017'de büyüme için sermaye piyasalarını adres gösteriyor

KOTEDER Başkanı Nalan Erkarakaş, Borsaya Kote Ortaklık Yöneticileri Derneği (KOTEDER)'nin 2016 yılına ilişkin olarak değerlendirmelerde bulundu. Erkarakaş ayrıca 2016 yılında dünya ve Türkiye ekonomisine ilişkin açıklamalar yaptı.

2016'da bütün beklentilerin ötesinde hem küresel çapta hem de ülkemizde öngörülemeyen gelişmelerin olduğunu söyleyen Erkarakaş, Fed'in ve diğer ülke merkez bankalarının faiz artırımlar, Brexit sonrası Euro Bölgesi'ndeki belirsizlikler, ABD Başkanlık seçimler, Çin ekonomisindeki yavaşlama, küresel ekonomideki daralmanın başlıca sıkıntılar olduğunu belirtti.

Türkiye-Rusya arasındaki uçak krizi, 15 Temmuz darbe girişimi ve terör olaylarının ülke ekonomisini yavaşlattığını dile getiren Erkarakaş, 2016'nın ilk çeyreğinde Türkiye'nin yüzde 4.5 büyüdüğünü yılın ilk 9 ayında ise büyümenin yüzde 2.2 olduğunu kaydetti. Bu gelişmelerin 2016 yılında şirketler açısından zor bir yıl inşa ettiğini ve kurlardaki dalgalanmaların yatırım cesaretini azalttığına değinen Erkarakaş 2017 yılına ilişkin olarak ise reformlar sayesinde şirketlerin yatırım imkanlarının artırılması ve düşük büyümenin önüne geçilmesinin asıl hedef olması gerektiğini söyledi. Yüksek teknolojili sanayi üretiminin desteklenmesi gerektiğine dikkat çeken Erkarakaş, bu durumun Türkiye ekonomisinin sağlığı için önem arz ettiğini belirtti.

ŞİRKETLER SERMAYE PİYASASI ARAÇLARINA YER VERMELİ

Yatırım ve üretime yönelik büyüme için şirketlerin kaynak ihtiyacı olduğunu söyleyen Erkarakaş, 2017'den beklentilerinin küresel anlamda belirsizliğin ve dalgalanmaların yavaşlayabileceği şeklinde olmakla birlikte gelişen ülkelere fon akışında rahatlama beklemenin gerçekçi olmayacağını kaydetti. Bu nedenle şirketlerin faaliyetlerini finanse etmeleri için banka kaynaklarının yanı sıra sermaye piyasası araçlarına da yer vererek büyüme ve yatırım finansmanı elde edilmesi gerektiğini belirten Erkarakaş, faaliyetlerin artan oranda sermaye piyasalarından fonlanması için düzenleyici kurumlarla ve sektör temsilcilerini bir araya getirecek çalışmaların sağlanması gerekliliğine dikkat çekti.
Dalgalı geçen 2016 yılında KOTEDER olarak hedefler doğrultusunda piyasanın gelişimine katkı sağladıklarını kaydeden Erkarakaş, vitrin yerine mutfakta olmayı tercih edip bu yönde ilerlediklerini sözlerine ekledi.

Erkarakaş, bu çerçevede öncelikle 2014 yılında geniş bir katılımla belirlenen halka açık şirketlerin uygulaması için tavsiye edilen ‘Halka açık şirketlerde etik değerler‘ konulu çalışmayı KOTEDER-Etik İtibar Derneği işbirliğinde düzenlediğini söyledi.

Bu kapsamdaki gayretlerin 2017 yılında da devam edeceğini söyleyen Erkarakaş, sermaye piyasasının gelişimi açısından önemli görülen organizasyon ve çalışmaları şöyle özetledi:

-2015 yılında destek vermeye başladığımız Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) ile birlikte borsa şirketlerinin kurumsal yönetim uygulamalarının geliştirilmesi amacıyla “Kurumsal Yönetim İlkelerinin Uygulanmasında Sermaye Piyasası Kurulu’na Destek” başlıklı projenin ilk aşamasında halka açık şirketlerin kurumsal yönetim ilkelerine ilişkin değerlendirmelerini almak amacıyladüzenlenen çalıştaya katıldık.Çalıştaya üyelerimizin ilgi ve katılımı oldukça yüksek oldu.Proje ile ilgili çalışmalar devam etmektedir.

-Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB)ile yaptığımız ortak çalışmalar çerçevesinde Birliğin “Güçlü Demokrasi Güçlü Sermaye Piyasaları” temalı ve çok geniş katılımlı ve başarılı geçen “Sermaye Piyasaları Kongresi”ni destekleyen dernekler arasında yer aldık.

2016 ŞİRKETLER İÇİN VERİMLİ GEÇMEDİ

Tüm bu yapılanların yanısıra TOBB nezdinde kurulan Sermaye Piyasaları Meclisi'nde sektörün önde gelen dernek temsilcileri ile birlikte halka açık şirketleri temsilen Borsa İstanbul Başkanı'nın Başkanlığı'nda toplantılar yaptıklarını ve bu toplantılara rapor, öneriler hazırladıklarını kaydeden Erkarakaş, yıl boyunca üyelerin katılımıyla sermaye piyasası mevzuatı konusunda eğitimler verdiklerini belirtti.
2016 yılında KOTEDER'in tüzüğünün güncellendiğini ve genel kurulda üyeliklere ilişkin değişikliklere gittiklerini, sermaye piyasası araçları ihraççılarının tamamının derneklerine üye olabilmelerini sağladıklarını kaydeden Erkarakaş, bu sayede daha geniş kitlelere hitap edebildiklerini söyledi.

2016'da yapılan bunca çalışmaların yanında finansal okur-yazarlığa ilişkin önemli bir projenin yakında üyeler ve sektörle paylaşılacağını söyleyen Erkarakaş, 2016'nın şirketler açısından verimli yıl olmadığını söyledi. Erkarakaş, 2017 yılında sermaye piyasalarında atılacak adımlarla ivmenin yükseleceğini de sözlerine ekledi.

• GENEL KURULUMUZ 31 MAYISTA Sayın Üyemiz, Derneğimizin Olağan Genel Kurul Toplantısı aşağıdaki gündem ile 23 Mayıs 2018 günü saat 16:00’da Windowist Tower, Eski Büyükdere Caddesi, No: 26, Kat: 14, 34467 Maslak, İstanbul adresinde, çoğunluk sağlanamaması halinde 31 Mayıs 2018 günü saat 16:00’da yine aynı adreste yapılacaktır. Ayrıca, Genel Kurul öncesi saat 14:00-16:00 arasında iRes Financial Research & Advisory firması kurucu ve yöneticisi Sn. Zekeriya ÖZTÜRK ile "Türkiye ve Genel Olarak Dünya Ekonomisine Bakış: Bizi neler Bekliyor?" temalı bir Yuvarlak Masa Toplantısı ile bir ufuk turu yapacağız. Sn. ÖZTÜRK'ün kısa özgeçmişi aşağıda yer almaktadır: GÜNDEM 1. Açılış ve Başkanlık Divanının oluşturulması. 2. Divana tutanakları imzalama yetkisinin verilmesi. 3. Yönetim Kurulunun göreve gelmesinden bu yana yapılan faaliyetler hakkında bilgi verilmesi. 4. Denetçi Raporunun okunması. 5. Yönetim Kurulu ve Denetim Kurulu’nun ibra edilmesi. 6. Yönetim Kurulu ve Denetim Kurulu asil ve yedek üyelerinin seçilmesi. 7. Dernek tüzüğünde belirtilen amaç ve faaliyetlerle ilgili federasyon, dernek, birlik ve üst kuruluşlara üye olunması konusunda gerekli kararları alma, prosedürleri uygulama ve delege bildirilmesi konularında Yönetim Kurulu’na yetki verilmesi. 8. Sermaye piyasalarının ihtiyacı olan nitelikli yönetici yetiştirilmesi amacıyla Dernek tüzüğünün 4) n ve ö maddeleri ile 16) e maddesi doğrultusunda eğitim programı oluşturulan KOTEDER AKADEMİ’nin kurulması ile yurtiçinde ve yurtdışında faaliyet gösteren kişi ve kurumlarla işbirliği yapılması, akademi faaliyetlerinin yürütülmesi amacıyla gerekmesi halinde iktisadi işletme kurulması için Yönetim Kuruluna yetki verilmesi, 9. 2018 yılından itibaren uygulanacak kurumsal ve bireysel üyelik aidatının belirlenmesi. 10. Dilek ve öneriler.
  • İGA'DA FLAŞ ATAMA! İstanbul Yeni Havalimanı’nın inşaatını ve 25 yıllığına işletmesini üstlenen İGA Havalimanı İşletmesi A.Ş.’nin İcra Kurulu Başkanlığı ve Genel Müdürlük görevine sektörün deneyimli ismi KOTEDER Yönetim Kurulu Üyemiz Sn. H. Kadri Samsunlu atandı. KOTEDER ailesi olarak kendisini tebrik ediyor, yeni görevinde başarılar diliyoruz.
  • KOTEDER FORUM İSTANBUL 2017'DE! Forum İstanbul 2017'ye KOTEDER'i temsilen Yönetim Kurulu Üyemiz Sn. Sevdil Yıldırım panelist olarak katıldı. Eski SPK Başkanı Prof. Vedat Akgiray tarafından yönetilen panelde Türkiye Varlık Fonu tartışıldı.
  • İLHAMİ KOÇ ANADOLU SİGORTA GM. KOTEDER Yönetim Kurulu Üyemiz ve Başkan Vekilimiz Sn. İlhami KOÇ Anadolu Sigorta Genel Müdürü oldu. KOTEDER ailesi olarak kendilerini kutluyor, yeni görevinde başarılar diliyoruz.
  • BURSA ÇİMENTO A.Ş. ÜYEMİZ OLDU! BURSA ÇİMENTO FABRİKASI A.Ş. KOTEDER KURUMSAL ÜYELERİMİZ ARASINA KATILDI! YETKİLİ TEMSİLCİLER YÖNETİM KURULU ÜYESİ SN. H. NALAN GÜZEL ve GENEL MÜDÜR YARDIMCISI SN. FERRUH ŞENTEPE 23 AĞUSTOS 2016 TARİHLİ OLAĞANÜSTÜ GENEL KURULA KATILARAK BİZE GÜÇ VERDİLER.
  • ACI KAYBIMIZ MEHMET SAĞIROĞLU BİR ÖNCEKİ KOTEDER YÖNETİM KURULU BAŞKANIMIZ MEHMET SAĞIROĞLU'NU KAYBETTİK!
  • OLAĞANÜSTÜ GENEL KURULA DAVET! Derneğimizin Olağanüstü Genel Kurul Toplantısı 16 Şubat 2016 tarihinde saat 16:00’da saat 16:00’da Windowist Tower, Eski Büyükdere Caddesi, No: 26, Kat: 14, 34467 Maslak, İstanbul adresinde yapılacaktır.
  • KOTEDER ETİK İLKELERİ AÇIKLANDI! TEİD ve KOTEDER işbirliği ile hazırlanan Halka Açık Şirketler İçin Etik İlkeler 13 Ocak 2016 günü The Marmara Otelinde yapılan imza töreni ve gala yemeğinde açıklandı.
  • BİST KOTASYON YÖNERGESİ EĞİTİMİ! YENİ BİST KOTASYON YÖNERGESİ VE UYGULAMALARI KOTEDER, SPL ve BORSA İSTANBUL işbirliği ile 26 Kasım 2015 tarihinde SPL Eğitim salonlarında düzenlenecek.
  • SOSYAL SORUMLULUK ÇAĞRISI! Türkiye Korunmaya Muhtaç Çocuklar Vakfı (Koruncuk Vakfı) sizleri Sosyal Sorumluluğa Davet ediyor! Vakfın kısa tarihçesi ve faaliyetleri haberin devamında yer almaktadır:
  • SPK Başkanı:Halka Arzlar Artacak SPK Başkanı Vahdettin Ertaş, Borsaya Kote Ortaklık Yöneticileri Derneği (Koteder) tarafından düzenlenen Kurumsal Yönetim Konferansı'nda Reuters'a yaptığı değerlendirmede, global risk algısında bir değişim yaşandığını ve şirketlerin daha fazla borçlanarak büyümesinin sürdürülebilir olmadığını belirtti.
  • KONFERANSIMIZ BAŞARILI GEÇTİ! KOTEDER, SPK ve YÖİKK ev sahipliğinde, yatırım ortamını birlikte iyileştirmek, payları borsada işlem gören şirketlerin kurumsal yönetim ilkelerinin uyumuna yönelik bilgileri paylaşmak, aynı zamanda sermaye piyasası paydaşı olan şirketlerimizin uygulamada karşılaştıkları sorunları dile getirmek ve çözüm üretmek amaçlı eylem planlarını belirlemek üzere, 5 Mayıs 2015 Salı günü Wyndham Grand Levent İstanbul Otel’de yapılan Kurumsal Yönetim Konferansımız başarıyla tamamlandı.
  • KOTEDER BASINDA! DEV RÖPORTAJ! Yönetim Kurulu Başkanımız Sn. Nalan ERKARAKAŞ Borsa Gündem'den Serap SÜRMELİ'nin sorularını yanıtladığı röportajda Sermaye Piyasaları ve Halka Açık Şirketlere yönelik olarak KOTEDER'in vizyon, misyon ve faaliyetlerini kamu oyu ile paylaştı. Röportajın tamamına aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz. http://www.borsagundem.com/borsa-kulis/koteder-tesvik-duzenlemesi-hayata-gecmeli-635306_p461124.htm
  • BASINDA ARAMA KONFERANSI! TSPB Başkanı Koç, ev sahipliği yaptığı Sapanca’daki zirvede Borsagundem.com’un sorularını yanıtladı, çarpıcı açıklamalar yaptı
  • KOTEDER ARAMA KONFERANSINDAYDI! TSPB-Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği tarafından 20 ve 21 Eylül 2014 tarihlerinde Sapanca’da düzenlenen “Sermaye Piyasasının Yeni Yol Haritası İçin Arama Konferansı”na KOTEDER’i temsilen Yönetim Kurulu Başkanımız Sn. Nalan ERKARAKAŞ katıldı.
  • ÖZEL DURUMLAR EĞİTİMİ YAPILDI Yeni Özel Durumlar Tebliği ve Rehberi Uygulamalı Eğitimi 9 Eylülde SPL Eğitim Salonlarında gerçekleştirildi. Katılımcılara sertifikaları törenle teslim edildi.
  • KOTEDER EĞİTİMLERİ DEVAM EDİYOR! KOTEDER ve SPL İŞBİRLİĞİ İLE KOTE ŞİRKETLER EĞİTİMLERİ DEVAM EDİYOR! KOTEDER 9 Eylül 2014 tarihinde SPL Eğitim Salonlarında "Uygulamadan Örneklerle Yeni Tebliğ ve Rehber’e Göre Özel Durumlar" konulu bir eğitim programı daha düzenliyor. Daha önceki eğitimlerde olduğu gibi eğitim ücreti 500.-TL+KDV(%18)olup; KOTEDER üyelerine ve Kurumsal Üyelik için başvuran şirket personeline %50 indirimlidir.
  • YENİ İPOTEK FİNANSMANI TEBLİĞİ SERMAYE PİYASASI KURULU İPOTEK FİNANSMANI KURULUŞLARINA İLİŞKİN ESASLAR TEBLİĞİNİ YAYIMLADI İpotek Finansmanı Kuruluşlarına İlişkin Esaslar Hakkında Tebliğ ile Çağdaş konut finansmanı (mortgage) sisteminin kurulmasına yönelik olarak ipotek finansmanı kuruluşları (İFK) 6362 sayılı yeni Sermaye Piyasası Kanunu (SPKn.) ile yeni bir hukuki alt yapıya kavuşturulmuştur.
  • TSPB'de yeni başkan İlhami Koç Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği Başkanlığına, İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı İlhami Koç getirildi
  • PORTFÖY YÖNETİM TEBLİĞİ DEĞİŞTİ Portföy Yönetim Şirketleri Ve Bu Şirketlerin Faaliyetlerine İlişkin Esaslar Tebliği (III-55.1 sayılı Tebliğ)’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (III-55.1a sayılı Tebliğ) 22.06.2014 tarih ve 29038 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır. Anılan Tebliğ, III-55.1 sayılı Tebliğ ile aynı şekilde, 01.07.2014 tarihinde yürürlüğe girecektir.
  • YATIRIM HİZMET VE FAALİYETLERİ İLE YATIRIM KURULUŞLARINA İLİŞKİN REHBER SPK "Yatırım Hizmet ve Faaliyetleri ile Yatırım Kuruluşlarına İlişkin Rehber"i yayımladı.
  • SERMAYE PİYASASI KURULU ÖZEL DURUMLAR REHBERİNİ YAYINLADI Sermaye Piyasası Kurulu 27/06/2014 tarihli 2014/19 sayılı Haftalık Bülteni ile Özel Durumlar Rehberini yayımlamıştır.
  • Sorun üçgeni mi, kısır döngü mü? Abdurrahman Yıldırım' ın kaleminden >>
  • IMKB Tarihin en büyük halka arzı >
  • Sermaye Piyasası Kurulu Yeni düzenlemeler >
  • Muhasebe Standartlarında Finansal tablo düzenleyecek firmalar >
  • Şirket Müdürlerinin Yeni Kabusu Ticarete terk suçu >
  • Bakanlar Kurulu Kararı Bağımsız Denetim Şirketlerinin Belirlenmesi >
  • SPK başkanı Vahdettin Ertaş Piyasalarda güveni artıracağız >
  • Sermaye Piyasası Finansal Raporlama Esaslar Tebliği >
  • Sermaye Piyasası Kurulu Banka yönetimine koltuk ekleniyor >
  • Vahdettin Ertaş Uyardı Şirketlere temettü uyarısı >
  • KOTEDER de Yönetim Değişti Önemli isimler görevde.
  • Koteder Yönetim Kurulu Borsa Başkanını ziyaret etti
  • KOTEDER BAŞKANI Nalan ERKARAKAŞ SPK BAŞKANINI ZİYARET ETTİ
  • ACI KAYBIMIZ Bedii Ensari vefat etti.
  • KOTASYON YÖNETMELİĞİ DEĞİŞTİ Derneğimiz danışmanından verilen bilgi >
  • Etik Zirvesi 2014 Bilgi Üniversitesi Santral İstanbul Kampüsü